КОНКУРСЪТ ПРЕЗ ГОДИНИТЕ

Национален приз „Студент на годината“ за 2010 година

На 20-ти декември 2010 година в „Малък градски театър зад канала” за четвърта поред година бе проведен финалният кръг на конкурса „Студент на годината”. Церемонията уважи лично министърът на образованието, младежта и науката – Проф. Сергей Игнатов. Той беше и патрон на Националния приз.

Четвъртото издание на уникалното събитие на Национално представителство на студентските съвети в Република България се реализира по идея на г-н Драгомир Стефанов и г-н Даниел Йорданов от УНСС още през 2006 година. Решението за провеждане на това събитие се взема на Общо събрание на НПСС.

Конкурсът „Студент на годината“ се провежда за четвърта година и се организира от Националното представителство на студентските съвети. През 2010 година за отличието са номинирани 70 студенти. 10 от тях ще бъдат наградени, а един ще получи статуетката „Студент на годината“.

Призовете са в три категории. Първият се присъжда за постижения в сферата на науките, както и здравеопазването, спорта, изкуствата, сигурността и отбраната. Втората област, в която ще бъде връчена награда, е за най-добър чуждестранен студент в България. Третото отличие ще бъде връчено на студент за принос в развитието на студентските организации.

Специално за инициативата през 2006 година е проведен национален конкурс за изработка на статуетка. В конкурсът участват няколко творби, а отличена е тази на Георги Георгиев от Национална художествена академия в София. Веднага след избора се изготвят и първите статуетки, които са изработени от месинг. Статуетката представлява птица, която лети свободно на постамент от две вертикални пилона. В началната творба е имало идея птиците да бъдат три, но в последствие тази концепция отпада и остава единицата като символ на самостоятелността на студента. Птицата символ на статуетката изразява своята свобода, единомислие и поглед от високо, на мечтите, които никой не може да постави в обща рамка.

В конкурса взеха участие студенти от всички висши учебни заведения в България. Номинациите бяха направени от самите университети, като условието беше те да са завършили успешно първи курс, както и да са представили документи за квалификации, преквалификации, участие в проекти, конкурси и други. Председател на журито беше министърът на образованието и науката – Проф. Сергей Игнатов.


НАГРАДЕНИТЕ В СТУДЕНТ НА ГОДИНАТА ‘2010

 • Студент на годината
  Деян Иванов – Висше транспортно училища „Тодор Каблешков”
 • Категория “Педагогически науки”
  Иван Тодоров – Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство – Пловдив
 • Категория “Хуманитарни науки”
  Енчо Тилев – Пловдивски университет “Паисий Хилендарски”
 • Категория “Социални, стопански и правни науки”
  Теодор Тотев – Софийски университет “ Св. Климент Охридски”
 • Категория “Природни науки, математика и информатика”
  Димитър Димитров – Софийски университет “Св. Климент Охридски” в категория
 • Категория “Технически науки”
  Деян Иванов – Висше транспортно училище “Тодор Каблешков”
 • Категория “Аграрни науки и ветеринарна медицина”
  Тома Щилянов – Лесотехнически университет – София
 • Категория “Здравеопазване и спорт”
  Георги Божилов – Национална спортна академия “Васил Левски”
 • Категория “Изкуства”
  Хрисимир Дамянов – Национална музикална академия “Панчо Владимиров”
 • Категория “Сигурност и отбрана”
  К-т гл. Ст. Десислава Ангелова Русева – Висше военноморско училище “Н. Й. Вапцаров”
 • Най-добър чуждестранен студент в Република България
  Джонатан Крос – Висше училище Международен колеж – Добрич
 • За принос към националната студентска общност и НПСС
  Зорница Танева от Пловдивски университет “Паисий Хилендарски” и Мирослав Луканов от Национална спортна академия „Васил Левски”

 • Най-известен български студент в света
  Васко Василев – Национална музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“